Tips
Nederlandstalige boeken bestellen in Duitsland
Het is niet altijd makkelijk om bij je Duitse boekhandel om de hoek Nederlandstalige boeken te krijgen. E-boeken kunnen dan een uitkomst zijn, maar soms is het ook wel erg fijn om een fysiek boek te lezen. Gelukkig is er boekhandel Hinze in Kleve! Daar kun je boeken bestellen tegen de prijs die gangbaar is in de Nederlandse boekenwinkel: https://www.hintzen-buch.de/
Leestips
Op deze pagina vind je een lijst met aanbevolen boeken, onderverdeeld in de categorieën:
- Romans
- Non-fictie
- Thrillers
Romans
Romans, niveau A2/B1
De komst van Joachim Stiller – Hubert Lampo. (Herschreven in gemakkelijke taal door Helene Bakker). “Freek is journalist in Antwerpen. In zijn leven gebeuren allerlei vreemde dingen, die steeds te maken hebben met Joachim Stiller. Maar wie Joachim Stiller is, dat weet Freek niet. En hij weet ook niet of hij nu boos moet zijn of blij. Want zonder Stiller zou hij nooit de geweldige Simone hebben ontmoet…” – boekomslag. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, Amsterdam.
De verzamelde werken van A.J. Fikry, boekhandelaar – Gabrielle Zevin. “A.J. Fikry is niet gelukkig. En ook niet zo gezellig. Zijn vrouw is overleden. En zijn boekhandel loopt niet lekker. A.J. wordt steeds somberder. Totdat op een dag een klein meisje in zijn boekhandel wordt achtergelaten. A.J. weet niets van kinderen. Maya is vast beter af in een pleeggezin. Toch?” – boekomslag. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, Amsterdam.
Romans, niveau B1/B2
Eline Vere – Louis Couperus. (Herschreven in gemakkelijke taal door Helene Bakker.) De gevoelige Eline Vere groeit op bij een deftige familie in Den Haag. Haar dagen bestaan uit wandelingetjes, theevisites en operabezoek. Eline verlooft zich met de keurige Otto. Haar familie is tevreden, maar Eline twijfelt. Is dit wel wat ze wil? – boekomslag. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, Amsterdam.
De voorlezer – Bernard Schlink – (Herschreven in gemakkelijke taal door Marian Hoefnagel.) Michael is 15 jaar als hij Hanna ontmoet. Al snel krijgt hij een relatie met de 20 jaar oudere Hanna. In het geheim zoekt hij haar elke dag op. Maar dan is Hanna zomaar verdwenen. Pas later ziet Michael haar weer terug. In de rechtszaal. Daar ontdekt hij wat zij al die tijd voor hem verborgen heeft gehouden.” – boekomslag. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, Amsterdam.
Romans, vanaf niveau B2
De Aanslag – Harry Mulisch. “Het boek kan gelezen worden als een detectiveverhaal van een superieure Simenonkwaliteit, met verrassende wendingen en een onverwachte ontknoping. Het is ook een verhaal met een moraal (…), een donkere fabel over toeval en ongeluk, kracht en zwakte, en de manieren waarop schuld en onschuld elkaar kunnen overlappen en verbanden met elkaar aangaan.” – The New York Times. Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam. Lees hier een boekverslag door Pascal Klaassen op de Rode Muur.
De Goede Zoon – Rob van Essen. In “De goede zoon’ trekt Rob van Essen de lezer een omgeving in die dystopische trekken vertoont en tegelijk angstaanjagend herkenbaar is. In een wereld waar invoering van het basisinkomen heeft gezorgd voor lethargie en stijgend museumbezoek reizen twee mannen af naar het zuiden met een geheime opdracht. De een kent het echte doel van de reis. De ander heeft net zijn moeder begraven. Samen gaan ze op zoek naar verlossing en vergetelheid, bijgestaan door ironische robots en praatgrage zelfrijdende auto’s.
De goede zoon is niet alleen een meeslepend verslag van een tocht door een labyrint vol vreemde gebeurtenissen, maar ook een verrassend autobiografische roman over een zoon die de balans opmaakt na de dood van zijn moeder. Uitgeverij Atlas Concept, Amsterdam / Antwerpen.
Dit zijn de namen – Tommy Wieringa. „Een grensstad in de steppe. Uit de vlakte duikt een groep verwilderde vluchtelingen op. Ze veroorzaken angst en onrust in de stad. Als Pontus Beg, commissaris van de politie, ze laat oppakken, wordt in hun bagage het bewijs van een misdaad gevonden. Beg ontrafelt de geschiedenis van de helletocht, die gaandeweg verweven raakt met de ontdekking van het verhaal over zijn eigen afkomst. De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van de stad, leert hem de waarheid kennen over zichzelf. (…).” – boekomslag. Uitgeverij De Bezige Bij, Amsterdam.
Echo – Thomas Olde Heuvelt. Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn.
Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt … Thomas Olde Heuvelt en Uitgeverij Luitingh-Sijthoff B.V., Amsterdam.
Ferrara – Bert Wagendorp. Na jaren wachten heeft Bert Wagendorp hét vervolg op zijn bestseller Ventoux geschreven: Ferrara. De mannen zijn ouder, maar niet per se wijzer geworden. Een reis naar Italië zet hun vriendschap weer op scherp. We zijn inmiddels vijf jaar verder en de vrienden Bart, Joost, André en David komen bij elkaar in Ferrara, Italië, waar Joost een vervallen stadspaleis heeft gekocht dat hij wil ombouwen tot designhotel. De illusie van jeugdige onaantastbaarheid blijkt geen stand te houden als het noodlot toeslaat of misschien is het gewoon het leven dat zich van zijn ware kant laat zien? Uitgeverij Pluim, Amsterdam / Antwerpen.
Het diner – Herman Koch. “Twee echtparen gaan een avond uit eten. Ze praten over alledaagse dingen, maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. Die hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Het diner is een weergaloze roman die de vraag opwerpt in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind.” – boekomslag. Ambo|Anthos uitgevers, Amsterdam.
Otmars Zonen (2019) – Peter Buwalda. Dit boek vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die na een bezoek aan de illustere Johan Tromp op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. Juist nu, wanneer onderzoeksjournaliste Isabelle Orthel hem het deksel komt overhandigen van een beerput, begint Tromps daverende carrière in de oliebusiness te wankelen. Tromp – hedonist, alfaman, kroonprins van Shell, en in alles het tegenbeeld van Ludwig – schat zijn twee bezoekers volkomen verkeerd in. De Bezige Bij. Amsterdam.
Zomerhuis met zwembad – Herman Koch. Huisarts Marc Schlosser heeft een fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets teveel belangstelling had getoond voor zijn vrouw Caroline. Of heeft het te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd? Ambo|Anthos uitgevers, Amsterdam.
Non-fictie
Non-fictie, niveau A2/B1
Anne Frank, haar leven – Marian Hoefnagel. “In Anne Frank, haar leven lees je over Anne Frank. Over haar leven voordat ze moet onderduiken en haar tijd in het achterhuis. Over haar eerste verliefdheid en haar angst om ontdekt te worden. Je leest ook wat er gebeurt nadat het gezin is opgepakt. (…).” – boekomslag. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, Amsterdam.
Non-fictie, vanaf niveau B2
Amerikanen lopen niet (2018) – Arjan van Veelen. ‘Een levendige en bijtende verkenning van het moderne Amerika’ Tommy Wieringa.
Om het Amerika van nu te begrijpen, moet je in St. Louis zijn. Nergens is de kloof tussen arm en rijk, zwart en wit, stad en platteland zo groot als daar. In dit boek toont meesterobservator Arjen van Veelen een Amerika zoals je dat zelden ziet. De Correspondent, Amsterdam.
De familieblues (2011) – Yvonne Kroonenberg. In dit vrolijke boek legt Yvonne Kroonenberg uit waarom broers liever niet op elkaar lijken en zussen juist wel. Waarom oma’s elkaar niet aardig vinden en ooms flauwe grappen maken. Ze ziet hoe sommige schoondochters oppermachtig zijn, terwijl andere als voetveeg worden gebruikt. Na lezing van Familieblues begrijp je beter hoe je eigen familie in elkaar zit. Uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam.
Een Schitterend Ongeluk (2008) – Wim Kayzer. De legendarische serie gesprekken met wetenschappers over hun werk en over de wereld op veler verzoek nu opnieuw leverbaar. Een schitterend ongeluk werd 15 jaar geleden uitgezonden in Nederland. Niet veel later volgden de meeste staten van Amerika. Wim Kayzer ontmoette neuroloog en psychiater Oliver Sacks, zoöloog en paleontoloog Stephen Jay Gould, wetenschapsfilosoof Stephen Toulmin, filosoof Daniel C. Dennett, biochemicus en celbioloog Rupert Sheldrake en natuurkundige Freeman Dyson. Na die gesprekken kwamen de zes bijeen voor een ontmoeting die een dag zou duren. ‘Ieder van ons is door die dag veranderd,’ zou Oliver Sacks later schrijven. Uitgeverij Contact / Uitgeverij Balans, Amsterdam.
Hoe alles hier verandert (2018) – Antjie Krog. Dat Antjie Krog behalve een begenadigd dichter ook een voortreffelijk non-fictieschrijver is, bewees ze met haar geëngageerde en veelgeprezen standaardwerken over Zuid-Afrika. Kort voordat haar de prestigieuze Gouden Ganzenveer wordt uitgereikt, brengen we drie van haar non-fictieboeken op unieke wijze samen. Voor Hoe alles hier verandert maakte Krog een persoonlijke keuze uit De kleur van je hart, Een andere tongval en Niets liever dan zwart en schreef ze een aangrijpend voorwoord. Het resultaat is een intrigerend nieuw werk dat niets aan kracht heeft ingeleverd, omdat de kwesties die Krog zo grondig onderzocht en lucide beschreef nog altijd brandend actueel zijn. Uitgeverij Podium, Amsterdam.
Mama’s laatste omhelzing – Frans de Waal. In ‘Mama’s laatste omhelzing’ richt Frans de Waal zich op het rijke emotionele leven van dieren. Het boek opent met het dramatische afscheid in Burgers’ Zoo tussen Mama, een stervende 59-jarige chimpansee, en Jan van Hooff, de bekende hoogleraar biologie. Hun laatste ontmoeting werd gefilmd en vervolgens door miljoenen mensen bekeken. Na zijn succesvolle boek ‘Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?’, brengt de Waal met ‘Mama’s laatste omhelzing’ onder de aandacht dat mensen ook emotioneel meer verwant zijn aan dieren dan we denken. Uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam.
Musicofolia (2007) – Oliver Sacks. Muziek kan ons van de hoogten naar de diepten van emotie bewegen. Het kan ons overtuigen om iets te kopen, of ons herinneren aan onze eerste date. Het kan ons bevrijden uit een depressie als niets anders werkt. Het kan ons laten dansen. Aan de hand van bijzondere ziektegeschiedenissen laat Oliver Sacks zien welke invloed muziek op het brein heeft. Uitgeverij Meulenhoff / De Bezige Bij. Amsterdam.
Van wie is de stad. De strijd om Amsterdam – Floor Milikowski. Een meeslepend portret van Amsterdam aan het begin van de 21ste eeuw. De bevolking groeit snel, het aantal toeristen neemt toe en de stad raakt in de greep van vastgoedhandelaren en beleggers uit binnen- en buitenland. (…) [Milikowski] neemt de lezer mee op haar zoektocht naar de winnaars en de verliezers en stelt de vraag: van wie is de stad? – boekomslag. Uitgeverij Atlas Contact, Amsterdam.
Thrillers
Thrillers, niveau A1
Lernkrimi: De moordenaar van Den Haag. 3 Kurzkrimis: 1) Student vermist, 2) De dood en de haring, 3) De moordenaar van Den Haag. “Eine spektakuläre Entführung vor dem Internationalen Gerichtshof in Den Haag, das Verschwinden eines Studenten von seinem Hausboot in Groningen und mysteriöse Todesfälle in einem Restaurant … – Hochspannung auf Niederländisch!” Compact Verlag, München.
Thrillers, niveau A2
Lernkrimi: Dood in de grachten. 3 Kurzkrimis: 1) Dood in de grachten, 2) Fataal weerzien, 3) Moord in het Van Gogh Museum. “… Ein Toter im Van Gogh Museum, eine Leiche in den Grachten von Amsterdam und ein mysteriöser Mordfall auf einem alten Bauernhof – (…)” Compact Verlag, München.
Thrillers, niveau A2/B1
Een schot in de roos – De Waal & Baantjer. (Herschreven in gemakkelijke taal door Frans van Duijn.) “Het is weer een lastige zaak voor rechercheurs Peter en Jacob. Eerst wordt de 26-jarige Michael Zand vermist. En niet veel later wordt er een dode man gevonden met in zijn zak het telefoonnummer van de vermiste Michael. Wat hebben deze mannen met elkaar te maken?” – boekomslag. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, Amsterdam.
Thrillers, vanaf niveau B2
De Cock en de bloedwraak – Appie Baantjer – Een Duitse toerist in Amsterdam wordt bedreigd door een jongeman met een besmette injectiespuit. De politie kan ingrijpen en brengt de arrestant op het bureau Warmoesstraat. Rechercheur De Cock en zijn assistent Vledder lijken met een alledaagse misdaad te maken te hebben, maar alras treden er complicaties op. In een bouwvallig pand in het hartje van Amsterdam wordt een jonge vrouw vermoord aangetroffen Zij had een relatie met de arrestant. (…) De oplossing van de misdaad is even onverwachts als tragisch (…) – boekomslag. Uitgeverij De Fontein, Utrecht.
Het Strandhuis – Suzanne Vermeer. „In een ver verleden waren ze vriendinnen, todat het contact van de ene op de andere dag werd verbroken. Voorgoed. Sindsdien praten bestsellerauteur Gemma Kastelijn en de anderen niet meer met elkaar, zien ze elkaar niet meer. Maar dan zet een reeks van vreemde gebeurtenissen de afspraken van vroeger op scherp, De vondst van een lichaam. Een stem uit het verleden. Iemand stalkt de vrouwen en ze denken te weten wie het is. Maar dat is niet mogelijk. Dat weten ze zeker.
De vriendinnen van vroeger worden gedwongen weer contact met elkaar op te nemen. Op het zonnige Sardinië, waar Gemma aan haar nieuwe thriller werkt, komen ze samen om hun gezamenlijke geheim onder ogen te zien… A.W. Bruna Uitgevers, Amsterdam.